Magyar gyártású, választható méretű, prémium számfestők! Gyors szállítás, biztonságos fizetés!

Kérdésed van? info@szamfesto.hu vagy +36 70 651 94 85 Munkanapon: 8-16

8 érdekesség az anyák napjáról. Te tudtad ezeket?

Május első vasárnapján az anyukákat köszöntjük virágcsokorral, versikével, de akár egy szép, közös pillanatot megörökítő számfestőképet is ajándékozhatunk nekik.

Az anyák napja egy igazán régi hagyományokkal rendelkező ünnep, amelyről bár már az ókori görögök is megemlékeztek, mai formáját mégis csak a XX. században nyerte el. De honnan is ered ez a szép nap, és a történelem során kik, hogyan emlékeztek meg róla?

Anyák napja egykor és ma

  1. Mint fentebb már írtuk, az anyák napja egészen az ókorig nyúlik vissza. Ekkor a görögök Rheát, az istenek anyját ünnepelték, majd elterjedt a szokás, hogy a halandó édesanyákat is felköszöntsék.

  2. Jóval később, Angliában, az 1600-as években a húsvét utáni negyedik vasárnapot tekintették a család napjának, amikor az otthonuktól távol dolgozó cselédek hazamehettek, hogy egy napot az édesanyukájukkal tölthessenek. Ilyenkor ajándékot is vittek, az anyák süteményét, amely egy marcipánnal töltött édesség volt.

  3. Az anyák napja nem mindig volt azonban békés, családokat egyesítő ünnep, 1870-ben például Julia Ward Howe költő, politikai aktivista kiadott egy Anyák napi kiáltványt, amelyben nem kedves verseket közölt, hanem felszólította a nőket, hogy vállaljanak aktív politikai szerepet és segítsenek az akkor tomboló polgárháború elleni közdelemben. Így az anyák napja akkoriban inkább a béke ünnepének számított, illetve azok előtt az anyák előtt tisztelgett, akik a háborúban vesztették el a fiaikat.

  4. A mostani anyák napja leginkább Anna M. Jarvisnak köszönhető, aki 1907-ben Philadelphiában fáradozott azért, hogy hivatalos ünneppé nyilvánítsák az anyák napját. Ezt 1914-ben sikerült elérnie.

  5. Jarvis azonban keservesen megbánta, hogy ennyit küzdött ezért a célért, ugyanis kifejezetten sértésnek vette, hogy a virágárusok és cukorkaboltosok „felkarolták” az ünnepet. Szerinte ennek köszönhetően az anyák napja teljesen elvesztette eredeti jelentését, és csak az ajándékozás maradt meg belőle – na meg a virágárusok busás haszna.

  6. Az anyák napja nagyon gyorsan elterjedt mind Amerikában, mind az Föld többi országában. Szinte nincs is olyan hely a világon, ahol ne tartanák.

  7. Az anyák napját nem mindenhol ugyanakkor ünneplik. A legtöbb országban május első vagy második vasárnapján tartják, de akadnak olyanok is, ahol nyáron vagy épp télen köszöntik fel az édesanyákat.

  8. Magyarországra 1925-ben érkezett meg az anyák napja, Petri Pálné államtitkár feleség jóvoltából, akinek megtetszett Amerikában az ünnep. Az első megemlékezést itthon a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt rendezte 1925-ben, 1928-ban pedig már hivatalosan is elismerték az anyák napját. Azóta pedig itthon, május első vasárnapján köszöntjük az anyukákat és a nagymamákat.

Szeretetben, boldogságban gazdag anyák napját kívánunk!