Magyar gyártású, választható méretű, prémium számfestők! Gyors szállítás, biztonságos fizetés!

Kérdésed van? info@szamfesto.hu vagy +36 70 651 94 85 Munkanapon: 8-16

Ecsetek számfestőzéshez – avagy a festő legjobb barátai

Az ecset a festő legjobb barátja, hiszen ez az az eszköz, amelynek segítségével a festék testet ölt, a minta megszületik, a képzeletünkben élő kép valósággá válik. Aki azonban festett már valaha, az biztosan tudja azt is, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen ecsetet használunk, ez ugyanis döntően befolyásolja a végeredményt!

Az ecsetek világában két nagy csoportot különböztethetünk meg: azokat, amelyeknek a szőre szintetikus és azokat, amelyeké természetes. Előbbiek általában nylonból vagy poliészterből készülnek, utóbbiak pedig valamilyen állat szőréből, például mókus, teve, ló vagy disznó. Valójában, hogy ki melyiket szereti jobban, az egyéni ízlés dolga, ám az sem minegy, milyen anyagot szeretnék vele felhordani, illetve hogy milyen hatást szeretnénk vele elérni. A durvább szőrű típusok kiválóak olajfestményekhez vagy olyankor, ha azt akarjuk, hogy legyen textúrája a képnek. Vízfestékhez, akvarellhez vagy akrilfestékhez viszont inkább puhább sörtéjű ecseteket válasszunk.

Ecsettípusok számfestőképhez

A számfestőképekhez akril alapú festékeket adunk, illetve egy három tagból álló ecsetkészletet. Ezek szintetikus, finom szálakból állnak, és a szett tartalmaz egy közepes méretű lapos ecsetet, egy vékony, kúpecsetet és egy kontúrozó ecsetet.

 

 

A közepes, lapos ecset nagyobb felületek festéséhez ajánlott, főleg, ha a szélek szögletesek. Ez sok esetben előfordul a számozott képeknél, így ez az ecsettípus szinte nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a nagy részeket viszonylag gyorsan, mégis precízen ki tudjuk tölteni.

A vékony, kúp alakú ecseteknek több fajtája létezik, például ágfestő vagy betűíró is. Ezek olyan speciális eszközök, amelyek kevés szálat tartalmaznak, rendszerint ovális hegyűek, így igazán precízen lehet velük alkotni. Az alapszettben található közepes ecsettel szépen ki lehet tölteni a nem túl apró számozott területeket, hogy minél élettelibb legyen a számfestőképünk.

A szett harmadik tagja egy kontúrozó ecset, amely csak néhány szálból áll szinte és tökéletes arra, hogy a legapróbb számozott pöttyöket is kifessük vele – márpedig van ilyenből bőven minden számfestőképen.

Még több ecset, még annál is szebb kép

Ez a három ecset már önmagában is elég lehet ahhoz, hogy egy szép képet alkossunk, ám aki biztosra szeretne menni, az megrendelheti a prémium ecsetkészletet is, amely 10 ecsetet tartalmaz és tényleg minden olyan típust felvonultat, amelyre szükségünk lehet.

Itt már válogathatunk mi magunk, hogy melyik lesz a kedvencünk, mert a különféle fajták mellett más-más méretekkel is találkozhatunk:

  • lapos ecsetből találhatunk benne egy nagyot, egy közepeset és egy kicsit,
  • kerekfejű ecsetből négy különféle méretűt,
  • egy zseniális kontúrozót (nekünk ez az egyik kedvencünk), 
  • és két macskanyelv ecsetet is, amely olyasmi, mint a lapos ecset, csak a sörték oválisra vannak formázva, így azoknak a számozott területeknek a kitöltésére alkalmasak leginkább, amelyeknek a szélei lekerekítettek.

 

 

Mielőtt nekilátunk a számfestőképnek

Az ecseteket érdemes először kipróbálni egy sima felületen, például papíron – nem a számfestőképen -, hogy tudjuk, hogyan viselkednek, mennyi vizet és festéket vesznek fel, milyen nyomot hagynak a különböző típusok – tehát milyen vastagon, formában lehet velük festeni. Ekkor valószínűleg - főleg, ha a prémium készletet rendeltük meg -, már kialakul bennünk az is, hogy melyek lesznek a kedvenc ecseteink, amelyekkel úgy érezzük, igazán szépen tudunk dolgozni.

Ha ez megtörtént, akkor pedig nincs más hátra, mint magunk elé venni a választott számfestőképet és átadni magunkat az alkotás örömének.