Magyar gyártású, választható méretű, prémium számfestők! Gyors szállítás, biztonságos fizetés!

Kérdésed van? info@szamfesto.hu vagy +36 70 651 94 85 Munkanapon: 8-16

Miért a nyúl tojja a tojást húsvétkor?

Helló, húsvét! Helló, húsvéti nyuszi! Helló, hímes tojás! De vajon mi köze van egymáshoz ennek a három dolognak? Eláruljuk. Íme a mese a húsvétról, a nyúlról és a hímes tojásról.

Miért tojik tojást a húsvéti nyuszi?

Hol volt, hol, nem volt, volt egyszer egy nyúl… azaz egy gyöngytyúk. Mert a történet nem is egy nyúlról szólt eredetileg, hanem egy gyöngytyúkról, amelyet réges-régen előszeretettel ajándékoztak húsvét alkalmából egymásnak a németajkú emberek. Mondhatni, ez volt a legbecsesebb húsvéti ajándék, amelyből utána finom ünnepi lakoma kerekedett. A gyöngytyúk német megfelelője a Haselhuhn, amelyet egy idő után csak Hase-nak „becéztek”, a Hase azonban nyulat jelentett. Valahogyan ezután a két dolog teljesen összekuszálódott és megszületett a tojást tojó nyúl legendája, amely ma már cseppet sem furcsa nekünk - csak ha kicsit jobban belegondolunk az egészbe.

 

Egy másik történet szerint a húsvéti nyúl eredetileg Ostara, a germán tavaszistennő kedvenc madara volt, amely leginkább egy galambra hasonlított és csodás, színes tojásokat tojt a gyerekek nagy örömére. Egy nap azonban az istennő – talán, mert a madár nagyon fázott - nyúllá változtatta, ám a varázslat nem sikerült teljesen, azóta pedig a nyuszi hozza a húsvéti tojásokat.

A tojás legendája

A tojás egyébként ősidők óta szimbolikus jelentéssel bír. A „Világtojás” többek között megtalálható az ógörög, egyiptomi, indiai, kínai hitvilágban is. A tojás két alkotóelemre bomlik sárgájára és fehérjére, ez pedig szimbolizálhatja a férfit és a nőt, a nappalt és az éjszakát, a jót és a rosszat, a szárazföldet és a vizet, tehát minden szélsőséget, amelyek azonban együtt alkotnak egységet. A tojás ezeken felül az élet és az újjászületés szimbóluma is, tehát ebből a szempontból szorosan kötődhet a húsvéthoz, hiszen ilyenkor Jézus feltámadást ünnepeljük - hogyan a kiscsibe a kikelésekor áttöri a tojás falát és életre kel, úgy támadt föl Krisztus is a sziklasírból. A pirosra festett tojás pedig Jézus vérét jelképezi.

 

Bárhonnan is nézzük, mind a nyúl, mind a tojás egy olyan szimbólum, amely a környező országokban már nagyon régóta egybefonódott a húsvéttal, és amelynek eredetéről a szakembereknek is csak sejtéseik vannak. Ugyanakkor akadnak olyan népek is, amelyeknél egészen más mítoszok élnek: Belgiumban és Franciaországban például a húsvéti harangok szórják szét a színes tojásokat.

Mindenkinek kellemes húsvétot kívánunk!